Chefkok Doeke de Konink is geen prater.

Maar begin met hem over goed eten en misverstanden over goed eten - en hij brandt los. Om niet meer te stoppen. Samengevat: de beste, verse ingrediƫnten, creativiteit, geduld, onverwachte bereidingswijzen, aandacht, heel veel aandacht, daar draait het om in de keuken van Helder.

Doeke is een doener. Tegelijk ook een beetje een onvermoeibare 'kookwetenschapper'.

Hij heeft alles al geprobeerd; achter het fornuis van een hotspot op Curaçao en bij de betere restaurants in Nederland. Niet alleen de vernuftige bereidingswijzen die nu even 'hip' zijn, net zo goed de traditionele, bijna nostalgische technieken waarmee onze grootouders bijna alles lekkerder maakten: fermenteren, pekelen, inleggen.

Puur, simpel, geen toevoegingen die helemaal niet nodig zijn. 

Een tikkeltje eigenwijze, tegendraadse menukaart, dat is voor Doeke ook 'puur genieten'. Nu eens niet de voor de hand liggende, meest bekende delen van rund, varken of gevogelte, maar de avontuurlijke stukjes vlees, met hun eigen kwaliteiten. Veel meer smaak bijvoorbeeld. "Mals was een tijdje het toverwoord. Dat draai ik om: ik maak het zelf wel mals. Met de techniek die 'sous-vide' heet, bijvoorbeeld. Een heerlijke runderbavette, met alleen wat olijfolie, netjes in een vacuumzakje in warm water, langzaam en geduldig voorbereiden op wat komen gaat. Precies 19 minuten en geen 20 als dat het beste is. Dán pas grillen. Waarom? Als je een ijskoude biefstuk op een hete grill legt, 'schrikt' die - hij krimpt in elkaar en wordt meteen iets taaier. Natuurlijk is die snelle methode de makkelijkste weg. Maar je proeft het ook. En dan is het niks voor Helder."

Verborgen culinair paradijsje aan het water dus? Klopt!

Maar even binnenlopen voor een ijsje of een drankje - dat doen ook veel mensen bij Helder.